Vandpleje i Lilleåen og tilløb
Vandplejen i HLF har igennem det seneste år arbejdet med den såkaldte Humbæk-metode med et mål om at forbedre vandløb og fiskebestandene heri. Metoden er simpel. Den kræver meget lidt udstyr, man kan skabe gode resultater med en lille indsats og er den korteste vej til effektiv vandpleje for en forening baseret på frivillig hænder. I Lilleåen har vi rigtig mange tilløb, hvor havørreden trækker op for at gyde. En stor del af disse er dog præget af fortidens hårdhændet behandling, der bestod i at udgrave og udrette vandløbene af hensyn til afvanding samt nutidens vedligeholdelsespraksis, der typisk består af grødeskæring. Dette fremmer de hurtigvoksende plantearter, som derefter vokser eksplosivt og vandløbet lukker til. Dette giver tilsanding af gydebanker, hævning af bunden, reduceret fysisk variation og forringet afvanding. Det er i disse vandløb hvor Humbæk-metoden kan anvendes.
Bag om Humbæk-metoden
Målet med Humbæk-metoden er at skabe en selvproducerende ørredbestand samtidig med at vandstrømningen øges. Essensen er at genskabe vandløbets naturlige strømningsmønster, hvorved vandets kraft og selvrensende evne er i stand til at genskabe den naturlige fysiske variation i regulerede, mindre vandløb. Den fungerer bedst i vandløb op til 2 meters bredde, altså som mange af vores tilstødende bække til Lilleåen. Metoden giver vandløbet sin dynamik tilbage ved at skabe en strømrende, hvorved bækken begynder at arbejde, stenet bund kommer frem der giver gydegrus, skjul for fisk og insekter og underskårne brinker der giver vinterskjul. Bunden sænker sig og derved fungere afvandingen bedre. Sandfang skal evt. placeres de rigtige steder for at opfange den materialetransport der desværre er i vores vandløb.
Poul Erik Jakobsen fra vandplejen er vores ”superbruger” i Humbæk metoden. Han har gennem de sidste par år anvendt metoden i Kollerup bæk og dette med synlig effekt. Det er tydeligt at se hvordan bækken arbejder mere og hvordan der er kommet en strømrende. Herved transporteres sand væk og grus samt sten kommer frem fra bunden. Poul Erik har udlagt sten og dødt ved, der fungere som skjul, men er også med til at skabe denne strømrende og ”gang” i vandet som er så essentiel i Humbæk-metoden. Se man før og efter billeder er man ikke i tvivl om hvilken bæk man helst vil være gydefisk eller småfisk i.
Vi mener Humbæk-metoden er vejen frem for vandpleje i HLF og den kan være med til at genskabe den naturlige bæk efter mange års mishandling. Der er mange gevinster ved metoden og der bliver taget hensyn til både natur, dyr, insekter, fisk og ikke mindst afvandingen.
Kom og vær frivillig
Humbæk-metoden kræver ikke meget udstyr. Man kommer langt med en stengreb, rive og sav og på et par timers arbejde kan man nå en passende strækning og hurtig se effekt. Poul Erik Jakobsen har lavet Facebook-gruppen ”Biodiversitet i Lilleåen og tilløb” https://www.facebook.com/groups/1662379307429098, hvor der bliver lagt billeder og video op af de strækninger vi anvender Humbæk-metoden på. Ligeledes bliver arbejdsdage også lagt op i denne gruppe samt på HLF´s Facebook-sider. Det er typisk et par timers arbejde af gangen. Tilmeld jer grupperne og hold øje med opslag så I kan blive en del af arbejdsholdet. Det giver frisk luft, motion og masser af god vandløbs-karma :-).
Bruger du ikke Facebook, så send en SMS eller mail til Poul Erik Jakobsen eller Stefan Walentin Beier med dit mobilnummer. Du vil så modtage en SMS når vi forespørger hjælp.
Vil man gerne se hvad Poul Erik har udrettet i Kollerup bæk og høre lidt nærmere om metoden står Poul Erik rigtig gerne til rådighed.
Kontaktoplysninger:
Poul Erik Jakobsen Tlf. 29904145 eller pe.jakobsen@outlook
Stefan Walentin Beier Tlf. 51729145 eller beier21@hotmail.com
Mvh Vandplejen i HLF