Illustration: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix.
Indlæg af Journalisterne Henrik Vinther Nielsen og Frederik Marcher Hansen sakset fra “Ingeniøren” 2. februar.
Mere end 1 ud af 10 prøver viser for høje mængder giftig barium i jorden fra Nordic Waste ved Randers.
Omkring 5.000 tons jord fra Nordic Waste-grunden hober sig lige nu op på pladser rundt omkring i Randers Kommune, hvor det ellers normalt skulle fragtes videre ud til en række modtagere som ren eller lettere forurenet jord. En stor del af jorden indeholder nemlig forhøjede mængder af det sølvhvide metal barium.
»65 (13%) jordprøver indeholder barium over jordkvalitetskriteriet. Værdier ligger i intervallet 110-820 mg/kg, med en gennemsnitsværdi på 170 mg/kg,« fremgår det af en ny opdatering fra Randers Kommune, der står for at forhindre en miljøkatastrofe på Nordic Waste bl.a. ved at køre enorme mængder jord væk fra jordskreddet.
Lastbilerne kører fra jordskreddet på Nordic Waste med op mod 40 tons jord til forskellige mellemdepoter rundt omkring i kommunen. Her tager virksomheden Akut Miljø Service prøver af hvert 120 tons jord og på baggrund af resultaterne fordeler – eller ‘anviser’ – Randers Kommune jorden til de modtagere, som de har til rådighed.
Modtagerne omfatter flere kommuner og rensningsvirksomheden RGS Nordic.
Lars Bjørn Hansen, der driver miljøfirmaet Akut Miljø Service og står for at tage prøver af den jord, som køres væk fra jordskreddet på Nordic Waste, fortæller til Ingeniøren, at man lige nu arbejder på at finde ud af, hvad man skal stille op med de »i omegnen af 5.000 tons« bariumforurenet jord på nuværende tidspunkt.
Skader på nyrer og hjertekar
Barium forekommer naturligt i jorden, især i Norge, som Nordic Waste har modtaget store mængder forurenet jord fra. Det bruges desuden i bl.a. maling, glas og som et såkaldt kontraststof under røntgenundersøgelser.
Og så er det problematisk, fordi det både kan skade miljø og mennesker.
Grundstoffet nedbrydes ikke, er opløseligt i vand og er farligt for mennesker, der optager det i kroppen i mavetarmkanalen, hvorefter det kan give skader på nyrer og hjertekarsystemet, vejrtræknings– og maveproblemer og andet, når det forekommer i høje koncentrationer.
Derfor stilles der krav til mængderne i jord, der må indeholde 100 mg/kg, så der ikke sker en sundhedsskadelig forurening af eksempelvis drikkevand. Og af denne grund hober jorden fyldt med barium sig altså op i Randers Kommune.
Stop for jord fra Nordic Waste
Og imens Randers Kommune finder ud af, hvad man skal stille op med bunkerne af jord, der vokser sig større dag efter dag, står det uvist, om der allerede er kørt stærkt bariumforurenet jord fra Nordic Waste ud til andre dele af landet.
Randers Kommune begyndte først at undersøge jorden for barium i uge 4, hvorefter bunkerne efter sigende har hobet sig op. Ingeniøren har ikke kendskab til, hvad der går forud for denne beslutning, men ikke desto mindre bliver barium føjet til listen.
Randers Kommune begyndte imidlertid allerede før det at sende jord ud til andre kommuner, der tjener penge på at modtage det, som de troede var ‘lettere forurenet jord’. Et eksempel er Silkeborg Kommune, der nu er stoppet med at modtage jord fra Nordic Waste, efter Ingeniøren kunne afsløre, at den er forurenet med olierester.
Ingeniøren kunne desuden fredag fortælle, at også Randers Havn har modtaget problematisk jord fra det enorme jordskred på Nordic Waste, der truer med at forurene Alling Å og begrave landsbyen Ølst i et fem meter lag tykt jord.
K&B John