Velkommen og tak
Rigtigt hjertelig velkommen til Hadsten Lystfiskeriforenings 100-år jubilæum og tak fordi I vil være med til at fejre denne dag med os. Nu håber jeg at I vil forsyne med lidt mad og drikke. Jeg kan sige at der også på et tidspunkt vil være kaffe til kagen.
Som der stod nævnt i indbydelsen har diverse Corona-tiltag gjort at vi et par år for sent på den. Vores foreningen blev stiftet den 11. januar 1921.
Morten Andersen (hej Morten) forslog på FB at vi skulle opgive et kontonummer som vi kunne modtage gaver på. Vi tog ideen op i bestyrelsen og blev enige om at dette arrangement ville vi gerne give til medlemmer, lodsejere og venner og det kunne opfattes forkert hvis vi oplyste et kontonummer.
Vi har dog modtaget gaver og dem vil jeg gerne sige tak for, jeg har ikke set alle endnu men jeg kan da se at Silkeborg FF har doneret et luksusophold med tilbehør til vores juniorer, så Pia nu advarer jeg dig, vores juniorleder August kan godt finde på at give dig et smækkys! Også en stor tak til RSK og Jan du behøves måske ikke være bange (for August)…….og til jer andre tusind tak for gaverne.
På sådan en dag er det vel kutyme at se lidt tilbage i tiden og udfolde perspektiver for fremtiden, så jeg vil starte med at fortælle lidt om foreningen og fiskeriet gennem tiden.
De gode gamle dage
Ved stiftelsen af vores forening var Hadsten opstået som by blot 50 år tidligere, i Hinnerup var historien den samme, her havde 5 gårde i mange år udgjort byen og først med jernbanen indførsel i 1862 kom der fremdrift i byerne og 50 år senere i 1921 var indbyggertallet begge steder omkring 1500 personer.
Lilleåen blev ikke rigtigt belastet med spildevand fra de små byer, men derimod fra Hadsten Svineslagteri, som lå lige udenfor vores vinduer, og var dog noget af en belastning. Vandtilførslen fra kildevæld og dræn så dog så stor, at det var et rimeligt rent vandløb, i hver tilfælde opstrøms Hadsten, men der var et andet problem.
Der var spærringer gennem hele åens forløb og det havde de været siden 1600-tallet. Der var spærring ved Laurbjerg ”Løjstrup Mølle”, ved Hadsten ”Hadsten Mølle” og ved Hinnerup ”Grundfør Mølle”. Det var helt klart umuligt at drømme om Laks og Havørreder, så hvordan pokker kunne man drive en fiskeforening der ville udstedte Ørred- og Ålepas.
Hvis vi kikker i den gamle protokol står der ”i 1921 blev udsat 15.000 Bækørredyngel i Selling Bæk og 15.000 Regnbueørred yngel i Lilleåen ved Kollerup, samtidig blev der her udsat 12 mærkede 2 års ørreder”.
Året efter i 1922 satte man det lidt op, denne gang blev det til 150 mærkede 2 års ørreder ved Kollerup og nogle få i bækken ved Kollerup Mølle samt 30.000 Bækørreder ovenfor Hadsten og 20.000 Regnbueørreder neden for
Hadsten Mølle og sådan fortsatte op gennem tyverne og trediverne først i 1940 er der lidt ændring i udsætningen, Regnbueørreder erstattes af Kildeørreder.
Nu vil jeg lige nævne nogle mærkesager fra protokollen for at give et billede af aktiviteterne
• 1924: De første spang blev lavet over en grøfter (I dag vedligeholder vi 35) er det ikke nogenlunde rigtigt Bruno?
• 1929: Foreningen melder sig ind i Ferskvandsfiskeriforeningen (vi brød i 1950 pga. uenighed om fisketegn)
• 1929 (Specielt for gamle fluefiskere) Tandlæge Krogsgaard fra Århus møder op med foredrag med fremvisning af lysbilleder. (for ikke fluefiskere Fluerne Krogsgaard nr.9 og nr.2 var berømte fluer som han fik fremstillet ved Hardy i England, først efter model fra en insektsamling og senere justerede han dem ud fra studier af insektlivet ved åen. (dem skulle man bare have da jeg i 1970 fik mit første fluegrej)
• 1933: Vi beslutter at anskaffe en fisketrappe ved Hadsten Mølle. (50m nedstrøms fra her hvor vi er nu)
• 1935: Fiskeretten ved Kongensbro erhverves
• 1937: Det besluttes at søge samarbejde med fiskeriforeningerne i Skanderborg, Silkeborg, Bjerringbro og Langå om udsætning af ørreder i Gudenåen med tilløb og at søge statstilskud hertil.
• 1937: På ekstraordinær GF den 25. november vedtager vi at deltage i stiftelsen af Dansk Sportsfiskerforbund sammen med 15 andre foreninger, for at få økonomien til at række måtte vi øge kontingentet til 7 kr. om året pr. medlem således at vi kunne sende 4Kr./medlem til DSF.
• 1938: Vi mødes med de øvrige foreningerne langs Gudenåen på Hotel Dania i Silkeborg for at drøft Tangeværket. Vi betaler 50 kr. som vederlag til ingeniør Gerhardt i Bjerringbro for at udarbejde et udkast til en ny fisketrappe ved Tangeværket.
• 1940: Vi udsætter de sædvanlige 20.000 Bækørreder, som noget nyt er Regnbueørrederne erstattet af 15.000 Kildeørreder og denne gang er staten trådt til med 25.000 Havørreder.
Ja sådan kunne jeg blive ved!
Starten
Foreningen havde fra starten pænt med medlemmer i alt 44 betalende medlemmer, hvoraf 18 var lodsejere, og så lige en MeToo ting. Nok særdeles usædvanligt for den tid, var at foreningen fra starten havde et kvindeligt medlem. Hun var dog behørigt opført under sin afdøde mands navn. Medlemsskaren var dog ellers kendetegnet ved at være et udsnit af byens “bedre borgerskab”. De fleste var selvstændige erhvervsdrivende, eller offentlige ansatte med en vis position, f.eks. som overlærer eller postmester.
Blandt de personer der startede foreningen var formand M.P. Sørensen der bestred posten i 37 år og kasserer H.A. Hansen der blev ved i 27 år. Emil Wangsted der efterfulgt M.P. Sørensen blev ved i 34 år, så vi har haft at gøre med stabile personer. En stor del af aktiviteterne var i starten udflugter med M.P Sørensens på ladet af hans lastvogn, land og rige rundt for at fiske.
I perioder har foreningen delt fiskeretten i Lilleåen med andre foreninger, bl.a. Århus Sportsfiskerforening, nu AROS, et samarbejdet som vi er glade for, men i perioder har det været udfordret bl.a. 1958 hvor vi måtte have forbundet til at mægle imellem os.
I 1985 blev Hinnerup Lystfiskerforening medlem af fælleskabt og var med indtil de stoppede som aktiv forening i 2019, hvor Hadsten Lystfiskeriforening overtog samtlige Hinnerups lodsejere. Vi tilbød HILF en fusion i 2019 men deres bestyrelsen var ikke interesseret.
Byerne Hinnerup og Hadsten havde begge været igennem en voldsom udvikling i 60-erne og 70-erne og Lilleåen led voldsomt under denne udvikling, behovet for afledning af spildevand var blevet stort og opførslen af renseanlæg kom haltende bagefter.
Hvis I var her før 1970 ville I se over på et stort svineslagteri, hvor en rist forhindrede væltede cykler og slagteriarbejdere i at ryge med spildevandet ud i Lilleåen og lidt nedstrøms lå der en forkromningsanstalt der også skulle af med spildevand, så i 80-erne var vi på den, medlemmerne faldt fra, Lilleåen var totalt forurenet og stort set fisketom.
Nye tider indvarslet af Århus Amt
Heldigvis greb Århus Amt ind i 1984 og nedsatte en arbejdsgruppe for restaurering af Lilleåen, her blev taget hensyn til både miljø- og landbrugsinteresser. Projektet var datidens største naturgenopretningsprojekt og Lilleåprojektet kom til at danne model for efterfølgende genopretningsprojekter, ved netop at inddrage interessenterne aktivt i projekt-udformningen.
Amtet afsluttede projektet i 1992 og jeg vil lige nævne at:
- De tre spærringer ved Løjstrup, Hadsten og Grundfør blev fjernet eller ændret så passage var mulig, her hvor vi er nu med et 120m langt stryg ved Hadsten Mølle samt en 100m lang gydebanke udfor hvor vi sidder nu.
- Der blev udlagt sten for at øge strømhastighed så sand og slam ikke bundfældede. I 1991 måtte man ophøre med udlægningen, da der ikke kunne opdrives flere sten i overkommelig afstand fra Lilleåen, på det tidspunkt var der udlagt op mod 2.000 ton kampesten over en strækning på 4 Km.
- Der blev udplantet 13.000 træer på den sydlige bred for at give skyggeeffekt og dermed begrænse grødevæksten i åen.
- Der bliver lavet dobbelt profil fra Balle og til Svejstrup for at tilgodese landbrugets afvandingsbehov.
- Der blev skam også lavet et Regulativ for Lilleåen og det er stadig gældende.
- Sidst men ikke mindst Amtet støttede det videnskabelige arbejde, ved at bestille den ene rapport efter den anden fra DTU-Aqua om Ørredernes- og Lilleåen tilstand. Arbejde der i stor udstrækning blev udført af Jan Nielsen, fiskeplejekonsulent DTU og vores egen medlem Kim Aarestrup, Professor DTU.
Lad os sende det hengangne Århus Amt en venlig tanke og give Jan og Kim en hånd for det store arbejde som de har præsteret.
Nutiden
Lilleåen er i dag ikke til at kende fra tidligere. Vi har et dejligt vandløb med en fin opgang af havørreder og et tilsvarende godt fiskeri. Der er dog stadig plads til forbedringer. Vi er stadig langt fra den optimale produktion af Havørreder som åen, ifølge DTU, kan præstere. Der er sikkert flere forhold der spiller ind, udover bedre forhold for livet i vandløbet kan vi sikkert selv bidrage ved et mere forstandigt, skånsomt eller selektivt fiskeri.
Hvis vi ser på de sidste par års udvikling omkring åen, har de været præget af de store klimatilpasningsprojekterne Kollerup Enge og senest Hadsten Midtby som vi kan se uden for vinduet.
Begge projekter der er fremragende og nødvendige for at sikre Hadsten mod oversvømmelser. Nu skal man jo ikke skælde ud på en festdag, så jeg vil i stedet udtrykke mine glade forventninger. ”Vi vil glæde os til at Kommunen får lovliggjort de to projekter, i Kollerup enge ved at rette hegningen så den er i overensstemmelse med ”Regulativet for Lilleåen” og her ved Sløjfen ved at etablere den gydebanke der var en del af projektet og projekttilladelsen”, (Den 100 m lange gydebanke ved sløjfen, som Amtet lavede for 30 år siden blev nemlig gravet op.)
Vores forening trives og vi er omkring 350 medlemmer, hvilket vi selv mere er et passende niveau. Vi har en velfungerende juniorafdeling med 27 medlemmer og en blomstrende seniorklub som er samlingssted for godt 40 pensionister og vi har tag over hovedet takket være en venlig erhvervsdrivende Norbert Skov, VENTO A/S, der huser os på lempelige vilkår, så tak til dig Norbert.
Vi kan i dag glæders os også over et fremragende samarbejde med vore naboforeninger ved Gudenåen, samarbejdet i Gudenåens Ørredfond, Gudenåsammenslutningen og med Favrskov Kommune, hvor vi har overtaget fiskeriopsynet og fiskeretten i de kommunale vande.
Det skal også siges til Gudenåkommunernes ros, at de har bidraget til nye undersøgelser senest ”Hvor blev Havørreden af i Gudenåen.” hvor vi afsluttede sidste del, kameraundersøgelsen, for et par måneder siden.
Vi venter nu spændt på at Jan Nielsen får bearbejdet de mange indsamlede data og færdiggjort rapporten.
Omkring vores forening må vi jo glæde os over at vi har en flok aktive og velvillige medlemmer der påtager sig alle de mange opgaver der skal løses, lad mig nævne:
- Vandpleje
- Stislåning
- Fiskeriopsyn
- Elfiskeri
- Skiltning
- Vedligehold Maskiner og lokaler
- Spang og broer
- Juniorklub
- Seniorklub
- Klubaftner
- Regnskab
- Administration
- Hjemmesider
- Lodsejere
- Myndigheder
Jeg vil gerne takke alle jer der i dag og igennem tiden, har ydet et bidrag til løsning af alle disse opgaver.
Jeg har sikkert glemt nogle opgaver men så må I bære over med mig.
Fremtiden
Hvordan ser fremtiden så ud for fiskeriet, jo den tegner godt. Vi er alle blevet meget mere bevidste om at passe på miljøet og naturen, så vi undgår forhåbentlig at øge vold på vore omgivelser i samme grad som vi tidligere har gjort. Vores viden om naturen øges stadig, så vi har en mulighed for at opføre os og forvalte naturen mere fornuftigt, end vi har gjort indtil nu.
EU har med Vandrammedirektivet pålagt os at sørge for rent vand inden 2027. Det gælder for vandløb og søer over en vis størrelse samt grundvand og kystområder. Her i Favrskov har vi 850 Km vandløb hvoraf en stor del falder indenfor regulativet. Det ser ud til at blive vanskeligt for Favrskov kommune at opfylde kravene til tiden men vi vil gerne tilbyde at yde vores bidrag ved f.eks. at lave landløbsrestaurering.
Poul Erik Jacobsen har kastet sig ud i at eksperimentere med den såkaldte Humbæk metode til vedligehold af små vandløb og Peter Andersen har lagt et stort arbejde i at analyser, udfordre og forslå forbedringer til vandplanerne. Det er forhåbentlig tiltag der vil blive godt modtaget så de kan komme Lilleåen og fiskeriet til gode.
Fremtiden for foreningen ser lys ud. Vi kan se frem til et endnu mere fantastisk fiskeri og således forvente at lystfiskerne finder Lilleåen og vores forening attraktiv. Foreningslivet er i forandring og vi vil ændre vore tilbud til medlemmerne i takt med tiden, så vi ser på fremtiden med forventning og håber at vores efterfølgere kan fejre 200-års jubilæum den 11. januar 2121.
Tak for jeres opmærksomhed
John Eistrøm