Formandens beretning for 2022
Velkommen alle sammen, velkommen til vores generalforsamling.
Det var jo ikke meningen at jeg skulle stå her i aften, egentlig havde Jon Rose overtaget formandsposten, men han blev overhalet af virkeligheden og et voldsomt arbejdspres i Biogas-industrien, gjorde at Jon var nødt til at sige fra i fiskeriforeningen, så jeres gamle formand måtte træde til.
Fiskeåret 2022:
Starten på fiskeåret blev som vanligt sat igang med gule ærter i klublokalet. Dette var som sædvanligt rigtigt godt oplevelse med god mad, rigeligt at drikke og med hyggeligt samvær blandt de 30 fremmødte, der som arrangementet skred frem blev klogere og klogere. Tak til Bent og Peder der stod for det.
I 2022 blev den første indrapporterede fisk en bækørred. Den blev registreret den 29. maj 2022 og det var selvfølgelig Jeppe Györkös der var mester for det, han havde være på Laurbjerg stykket.
Hvordan gik året 2022 så fangstmæssigt, ja oven på rekordåret 2021 med 535 fisk heraf 529 ørreder, virker det lidt magert med 2022. Det blev til 270 fisk heraf 261 ørreder men det er formodentlig bare et udslag af naturens luner. Vi kan vel ikke forlange at hvert år skal give rekordfangst. Hvis vi ser på de sidste 10 års fangster kan I tydelig se at vi er på en opadgående kurve, så hvis vi skal gætte lidt på dette års resultat, bliver mit bud omkring 400 stk. I så fald fortsætter den positive udvikling omkring fiskeriet.
Den store begivenhed i årets løb var jo afholdelsen af vort 100 års jubilæum. Det forløb rigtigt godt med en hyggelig eftermiddag i Café Sløjfen. Selv om vi havde fråset lidt ved at bestille mad fra Stubbs Gastronomi i Sabro, fik vi ikke brugt hele det opsparede beløb til festen. Vi var godt 70 mennesker heraf mange af jer der er her i aften og vi fik fejret dagen på behørig vis. Det var dejligt at så mange ville være med.
Mere fiskevand:
Vi i flere år diskuteret med kommunen hvordan det kommunale fiskevand skulle håndteres. Det har været svært for Natur & Miljø at bestemme sig til om lovgivningen skulle håndhæves. Nå men endelig i 2022 kunne vi lukke sagen med at HLF overtager tilsynet og rådigheden over kommunens fiskevand.
Skiltning:
Det nye fiskevand har medført at vi har lavet nye kort og ny skiltning.
Det blev til 22 stk. skilte eller “Infotavler” som vi kalder dem, indholdet blev fremstillet i A3 og A4 format af formanden og printet på biblioteket for at spare på omkostningerne.
11 af infotavlerne har i set derude ved fiskevandet, de har stået der i mange år, de er nu restaureret og fået nyt opdateret indhold, takket være formanden.
11 af dem er nye som følge af det kommunale vand. Her har Jan Jepsen og søn været i gang med en stor opgave med nedgravning af de lange standere og bemærk lige når i ser de nye, de står snorlige i lod og vatter og rettet ind efter stedet. En stor tak til Jan og sønnike for det store arbejde.
Kommunen har her for et par dage siden bed os lave nogle ændringer på de 7 stk sø-infotavlerne, jeg håber at du er frisk på at udskifte kortene Jan?
Klubaftner, Senior- og juniorklubben kørte i 2022 igen på fuld blus efter at vi havde kæmpet med en masse forsamlings bøvl under Corona pandemien.
Seniorklubben:
Seniorklubben blev opfundet for 10 års siden af Bent og Peder og de to har kørt klubben med sikker hånd og gjort den til et skattet mødested for vore ældre medlemmer. Der møder altid 20-30 mand op, der beredvillig giver gode råde til regeringen, til krigsførelse i Ukraine og mange andre emner som mestres med stor indsigt. Det foregår naturligvis under indtagelse af store mængder kaffe og rundstykker og afsluttes med en enkelt øl med eller uden %. På det sidste har Bents helbred drillet, så Hans Åge er beredvillig trådt til. Tak til jer alle tre.
Klubaften:
Klubaftener gennemføres med hård hånd af Mogens, her i vinterhalvåret, hvor det foregår i klublokalet, bliver det mest til øl-slæberi og lidt kaffebrygning men i sommersæsonen folder Mogens sig rigtigt ud med kulinariske lækkerier som den kendte Bidstrup-platte og mange andre fine ting som der ikke må ændres på. Tak til Mogens for de mange aftner.
Juniorklub:
Jeg regner med August vil fortælle lidt om aktiviteterne, der faldt jo noget af fra Silkeborg FF i forbindelse med vores jubilæum et gavekort på 5.000 kr samt ophold i Silkeborg. Vi er spændt på om I har fået det udnyttet. Inden du får ordet August en stor tak for dit arrangement i arbejdet.
Vandpleje:
Stefan kan desværre ikke deltage i aften, så han har sendt mig et oplæg som jeg her frit klipper fra:
Gydebanke i Lilleåen ved Kollerup enge.
28/5- 2022 anlagde frivillige fra vandplejen i HLF en gydebanke i Lilleåen lige nedstrøms udløbet af Hovbækken. Hård dag, da 6m3 grus skulle ligges ud vha. trillebør og køreplader. Stor indsats fra de frivillige. Der er blevet observeret en enkelt gydning i december.
Lille gydebanke ved Søndergadebroen.
Der blev udlagt en mindre grusbunke ved søndergadebroen her var det igen Peter og Stefan der stod for arbejdet.
Kollerup Møllebæk.
Poul Erik har arbejdet med Humbæk metoden over en længere periode i den øvre del af Kollerup Møllebæk. Det har primært for at lære metoden at kende og naturligvis forbedre forholdene i bækken. Erfaringerne herfra er udnyttet til projekter i to vandløb Favrskov bæk og Vivild bæk. Når Kollerup møllebæk i år bliver restaureret af kommunen kan Poul Eriks arbejde blive nyttiggjort og vandløbet forhåbentlig blive et fint gydeområde.
Favrskov bæk.
Poul Eriks arbejde havde inspireret kommunen til at afprøve Humbæk metoden. I oktober 2022 løb blev der igangsat et forsøg i Favrskov bæk under ledelse af Morten Ringiver som er metodens ophavsmand. Vores flittige vandplejefolk deltog naturligvis og der blev ydet en stor indsats for at skabe bedre forhold i bækken. Vi ved endnu ikke om indsatsen vil bære frugt men Favrskov bæk har modtaget i 10.000 vis af udsætninger gennem de sidste 30 år uden der er kommet vil i bækken, så det bliver spændende at se om der sker ændringer.
Vivild bæk.
I september begyndte Poul Erik at rode lidt med Vivild bæk og det udviklede sig til endnu et Humbæk projekt som endnu ikke er afsluttet. De foreløbige meldinger tyder på at det lykkes at skabe fint gydevand i vandløbet. Status er lige nu at der stadig mangler et stykke inden udløb i Lilleåen.
Indkøb af materiel.
Vi har fået en kommunal bevilling på 8.000 kr til indkøb af materiel til vandplejearbejdet. Poul Erik har stået for indkøbet og i første omgang også opbevaret grejet.
Projekt Sløjfen.
Bemærkninger udarbejdet af Peter Andersen og indsendt af HLF, støttet af AROS og LSF til Favrskov kommunes klimaprojektet, da projektet ikke lever op til den tilladelse der er givet. Den 30 år gamle gydebanken anlagt af Århus Amt var forsvundet. Kommune har herefter svaret at projektet IKKE skal betragtes som færdig og vores bemærkninger om den manglende gydebanke vil der blive iværksat tiltag for at udbedre.
Vi tolker deres svar som at vi ved gydesæsonens start i efteråret 2023, kan se det store, brede gydestryg ud for Kulturhus Sløjfen som er beskrevet/givet tilladelse til i projekt.
Elfiskeri 2022. Det tog lidt længere tid at fange moderfisken vi måtte fiske fra midte af parken til Balle godt 2 Km, sammenlignet med 2021 hvor vi kunne nøjes med knap 600 m. Dog bemærkes forsat en tilfredsstillende mængde yngel under fiskeriet.
Så herfra skal lyde en stor tak til alle der har deltaget i vandplejearbejdet og specielt til Peter og Poul Erik, tak for jeres store indsats.
Lodsejer kontakt:
De færreste af jeg er nok klar over hvor stort et arbejde der ligger bag håndteringen af vore lodsejere. Der er næsten konstant udfordringer der skal håndteres, kontrakter der skal fornyes og ikke mindst den årlige afregning der skal indkøbes og udbringes. Så Tak til Carsten assisteret af gode gamle Bjarne for det store arbejde.
Fiskeriopsyn:
Vi havde lidt udskiftning i fiskeriopsynsmændene i 2021 Max fratrådte og Peter og Jan tiltrådte i 2022. Vi har nu anmodet om at få Henrik Györkös på som fiskeriopsyn. Så vi råder nu over 6 mand: Morten, Peter, Jan, Stefan, Bruno og Henrik. Tak til jer alle for indsatsen
Samarbejder:
HLF har et godt samarbejde med foreningerne rundt om os. Udover fiskevands samarbejdet med AROS og vores kommune, har vi i rigtigt mange år arbejdet sammen med LSF, RSK, BSF og Silkeborg FF i :
GØF = Gudenåens Ørrefond
Flere af vore medlemmer yder en indsats i Gudenåens ørredfond både i pasningsordning, i bestyrelsen, i konkurrenceudvalget, på arbejdsholdet og når der skal elfiskes. Tak for det alle mand
GSL = Gudenåsammenslutningen/Lakseprojektet:
Vores gode gamle medlem Verner Jensen har i flere år efterlyst en substitut til at deltage i GSLs møder. Henrik Györkös har påtaget at træde til. Tak for det og tak for dine mange år i projektet Verner.
Havørreden tilbage til Gudenåen.
Projektet har afsluttet alle feltaktiviteterne, som I måske husker startede det med mærkning af smolt og monitorering af smoltens vandring hele vejen gennem Gudenå, Lilleå og gennem Rander fjord. Den første del af undersøgelsen viste at smolten ikke gik tabt undervejs sådan som det var frygtet. Der var vilde teorier om stort smolttab ved de væde enge ved Væth som Randers kommune havde etableret, de teorier blev aflivet. Senere blev vi aktiveret med kameraprojektet som blev afsluttet i november 2022. Her var den store overraskelse det viste sig at det var rovdyr i vandløbene der var det store problem. Jan Nielsen fra DTU er så småt ved at være færdig med at behandle de mange data. Der bliver en offentlig præsentation i Langå Kulturhus den 14. juni kl 19:00. Jeg vil gerne benytte lejlighed til at sige tak til de mange medlemmer der har ydet en stor indsats i forbindelse med projektet.
Fangstjournalen.
Som nogle af jer har opdaget er vi gået i samarbejde med fangstjournalen om indberetninger af fiskeriet. Der er flere årsager til skiftet fra et internt system til DTU-Aquas system.
For det første var AROS, BSF og RSK overgået eller på vej over og det giver på sigt mulighed for at lave en “Gudenåsammenslutning” hvor fangsterne automatisk bliver registreret hos den rigtige fiskevandejer. Vi venter nu kun på LSF for at det kan laves.
For det andet ville DTU-Aqua rigtigt gerne have vore data at arbejde med for at kunne følge udviklingen og sætte ind de rigtige steder med e rigtige tiltag.
For det tredje vurderede jeg at det kunne blive lettetre for en fremtidig HLF webmaster, hvis han ikke skulle kæmpe med 2300 fangstrapporter, der stiger med 300-500 hvert år. En af udfordringerne er at finde plads til de mange billeder, udover det originale billed gemmes det i 14 forskellige formater, så det kan vises på alle platforme i alle mulige og mulige kombinationer.
Diverse.
Jeg vil slutte af med et citat fra min tale ved vores 100 års jubilæum i januar.
Nu skal man jo ikke skælde ud på en festdag, så jeg vil i stedet udtrykke mine glade forventninger. ”Vi vil glæde os til at Kommunen får lovliggjort de to projekter, i Kollerup enge ved at rette hegningen så den er i overensstemmelse med ”Regulativet for Lilleåen” og her ved Sløjfen ved at etablere den gydebanke der var en del af projektet og projekttilladelsen”, (Den 100 m lange gydebanke ved sløjfen, som Amtet lavede for 30 år siden blev nemlig gravet op.)”
Jeg har helt sikkert glemt at omtale nogen.
Herfra skal lyde en stor tak til de nævnte og ikke nævnte frivillige, der yder en indsats for foreningen. Alle bidrag er værdsatte og gør vores forening lidt bedre og sjovere at være en del af.
Stor tak til bestyrelsen for at trække et stort læs af arbejdet for at holde foreningen kørende.
Hermed afsluttes formandens beretning for året 2022.
John Eistrøm