Hadsten Lystfiskeriforening afholdt generalforsamling den 20. April 2016 i klublokalet på Bavne Alle 2, 8370 Hadsten.
Hele bestyrelsen og 16 andre medlemmer var fremmødt.
Formanden Steen Lindkvist Nielsen bød velkommen til alle fremmødte.
Følgende dagsorden blev behandlet:
- Valg af dirigent
- Beretning fra formanden
- Kassererens aflæggelse af det reviderede og omdelte regnskab
- Beretning fra stående udvalg
- Behandling af indkomne forslag
- Forelæggelse og drøftelse af hovedlinierne for foreningens virke det kommende år
- Bestyrelsens forslag til fastsættelse af det kommende års kontingent
- Valg til bestyrelse og suppleant
- Valg af revisor og revisorsuppleant
- Øvrige valg
- Eventuelt
Vedr. Punkt 1
Til dirigent valgtes Peter Stensgaard Jensen der konstaterede at generalforsamlingen i henhold til vedtægterne var lovlig indkaldt og beslutningsdygtig.
Vedr. Punkt 2
Formanden Steen Lindkvist Nielsen fremlagde sin beretning for det forgangne år.
Der henvises til beretningen andet sted på hjemmesiden.
Spørgsmål fra salen: hvor mange medlemmer er vi i foreninger?
Formanden oplyste at vi i alt ultimo 2015 var 289 medlemmer incl. familie- og juniormedlemsskaber, der dækker over ca. 365 enkeltpersoner.
Beretningen blev herefter godkendt med applaus.
Vedr. Punkt 3
Den fungerende kasserer for 2015 Steen Lindkvist Nielsen gennemgik regnskab 2015 punkt for punkt incl. bilag med diverse specifikationer. Resultatet for 2015 var tilfredsstillende på alle områder. Regnskabet udviste et overskud på kr. 11.893,10 og likviditeten helt i top.
Spørgsmål fra Verner Jensen: Er dagkortindtægterne fra Bidstrup vores egne eller deles de med andre.
Formanden bekræftede at alle dagkortindtægter fra Bidstrup er vores egne.
Herefter blev regnskab 2015 godkendt med applaus.
Vedr. Punkt 4
Morten Nielsen orienterede aktiviteterne i juniorafdelingen.
Foreningen har ca. 60 juniormedlemskaber hvoraf ca. 15 juniorer er meget aktive.
Der er afviklet fluebinding, arrangeret fisketure og meget mere.
2 juniorer har været på 1. del af juniorlederkursus, 2 juniorer har været på 3. del af kursus og 2 juniorer skal afsted næste år.
Morten Nielsen efterlyste gode ideer til nye junioraktiviteter. Endvidere ønskede Morten et selvstændigt budget for juniorafdelingen.
John Eistrøm fortalte om arbejdet i Vandplejeudvalget.
Der har været afholdt møde med kommunen, der har fortalt om kommende vandplaner.
Kommunen ønsker endvidere rapporter om fangster i vores fiskevande idet disse skal indgå i de fremtidige vurderinger af vandmiljø, vandløb mv. Der forestår spændende opgaver foran os f.eks. omkring Voer Mølle Å, udlægning af gydegrus, fjernelse af spærringer mv.
Verner Jensen: Det kunne være interessant at inddrage skolerne heri. God ide’ som udvalget vil tage op.
Bjarne Pedersen fortalte om samarbejdet og kontakterne med lodsejerne.
Kører problemfrit. Enkelte ejerskifter i kalenderåret. Stort set alle kontrakter er genforhandlet til samme pris som tidligere.
Spørgsmål: Er det muligt at lave en bedre fortegnelse over P-pladsforhold ved vore fiskesteder?
Max Wulf tilbød at udarbejde oversigt over P-pladser og P-regler der i samarbejde med John kan lægges på foreningens hjemmeside.
Endvidere vil arrangementet med rundvisning til fiskepladserne for både nye og gamle medlemmer blive gentaget også næste år.
Jens Hansen fortalte om arbejdet i Ørredfonden.
Der er udsat ca. 170.000 stk. Fiskeyngel. El-fiskeriet efter hurtigt de ønskede moderfisk, men modningen af disse var problemfyldt. Strygningen gav således blot ca. 17 l. rogn hvor målet var 24 l. rogn.
Vedr. Punkt 5
Der var indkommet 3 forslag til beslutning for generalforsamlingen.
Forslag 1: Ændring i vedtægternes § 11 vedr. Kontingentfastsættelse. Forslaget er fremsat af bestyrelsen for at tilpasse vores vedtægter til den nye medlemsstruktur i DSF.
Ændringen blev enstemmigt vedtaget. § 11 har herefter følgende ordlyd:
Kontingent for hver medlemskategori fastsættes af generalforsamlingen.
Generalforsamlingen kan vedtage et reduceret kontingent for seniormedlemmer. Fra og med det år, medlemmet opnår folkepension.
Bestyrelsen bemyndiges i øvrigt til at iværksætte hvervetilbud, når det skønnes formålstjenligt af hensyn til foreningens tarv.
Bestyrelsen fastsætter priser på fiskekort for ikke-medlemmer, herunder gæstekort
Bestyrelsen fastsætter størrelsen af evt. Indmeldelsesgebyr.
Forslag 2: Forslag fra Bjarne Pedersen om Obligatorisk fangstindberetning.
Forslaget skabte en livlig debat pro et contra. Flere modeller blev diskuteret, henstillinger – restriktioner – sanktioner – bøder/afgifter – 3, 4 eller 5-dages frist – mv.
Forslaget blev vedtaget, uden sanktioner og med en indberetningsfrist på 4 døgn.
Forslag 3: Nedlæggelse af Vandløbsfonden (en hensættelse i regnskabet fra tidligere år). Forslag fra Georg Lauritzen og Verner Jensen der begrundede forslaget og endvidere foreslog at fondens midler blev overført til Juniorafdelingen.
Forslaget blev vedtaget.
Vedr. Punkt 6
Formanden gav udtryk for ønsket om at arbejde hen imod en udviklingsplan der rakte frem mod foreningens 100 års jubilæum i 2021.
Vigtigt at styrke og udbygge samarbejdet med vores nuværende samarbejdende foreninger, specielt omkring Lilleåen og Gudenåen.
Juniorarbejdet er som altid meget vigtigt og vores mulighed for på længere sigt at stabilisere medlemstilgang og medlemsantal. Hvert år skal der ca. 40 nye medlemmer til for at rette op på det naturlige frafald.
Formanden spillede bolden videre til forsamlingen: Hvad synes de fremmødte?
Verner Jensen pegede på de besværlige adgangsforhold til åen. HLF har sat sig på fiskeriet på væsentlige afsnit af Lilleåen. Vigtigt at dette fastholdes.
Foreningens udstyr til slåning af stier ved åen er nu 100 % klar ligesom der er klargjort nye spange mv. Vigtigt at der kommer gang i dette arbejde igen.
Morten fremhævede gode arrangementer og arbejdet i seniorafdelingen. Dette er rygtedes vidt omkring og skaffer nye medlemmer. Endvidere påpegede Morten det vigtige i bedre info til omverdenen.
Bruno K. Jensen omtalte den fantastiske velkomst han havde modtaget som nyt medlem i foreningen og specielt i mødet med seniorafdelingen.
Vedr. Punkt 7
Som udgangspunkt for fastsættelse af kontingent for år 2017 gennemgik Steen Budget 2017. Budgettet udviser et overskud på kr. 5.776 og er udarbejdet på baggrund af det nuværende medlemstal og omkostningsstruktur. Endvidere blev fordelingen af medlemskategorierne gennemgået.
Verner Jensen spurgte om antallet af pensionister. Steen oplyste at antallet pt. udgør ca. 78 – 79.
Peter Sonne stillede forslag om at familiemedlemskaber skulle stige med yderligere kr. 100 og at pensionistmedlemskabet ligeledes skulle stige tilsvarende. Dette ville medføre en merindtægt i regnskabet på ikke under kr. 8.000.
Bruno gjorde opmærksom på at pensionistafdelingen er er vældig godt aktiv for foreningen.
Der var herefter enighed om at familiemedlemskaber i år 2017 skal udgøre kr. 1.500 og at pensionistmedlemskaber skal udgøre kr. 950.
Vedr. Punkt 8
På valg til bestyrelsen er Steen Lindkvist Nielsen, Leif Gindesgaard og Palle Bruun Jensen. Alle er villige til genvalg. Genvalgt med applaus.
På valg som suppleant er Bruno Kolding. Genvalgt med applaus.
Vedr. Punkt 9
På valg af revisor er Bruno Kolding, der ikke genopstiller pga. deltagelse i bestyrelsesarbejdet. Bestyrelsen foreslår Benny Würtz der er villig til valg. Valgt med applaus.
Som revisorsuppleant blev nyvalgt John Christensen, Struer.
Vedr. Punkt 10
Da Vandløbsfonden er besluttet nedlagt – se under punkt 5/forslag 3 – foretages der ikke valg herunder.
Punkt 11
Herunder gennemgik John Eistrøm en udarbejdet fangststatistik for foreningens fiskevand for år 2015. Der henvises til omtale og gennemgang heraf på foreningens hjemmeside.
Endvidere gennemgik John en liste med udtrækning af Årets Fisk:
Største laks:
92 cm, 8,3 kg, fanget ved Essendrup på spinner af Niels Holger Hansen
Største havørred:
86 cm, 7,3 kg, fanget ved Kollerup på spinner af Svend Erik Nielsen
Største bækørred:
53 cm, ? kg, fanget ved Balle på spinner af Svend Erik Nielsen
Største juniorfisk:
Laks, 84 cm, 5,85 kg, fanget ved Bidstrup på orm af Frederik Sievers Jensen
Herefter var dagsordenen udtømt.
Dirigenten takkede for god ro og orden under generalforsamlingen og formand Steen Lindkvist Nielsen takkede endnu en gang for alle der i året havde været behjælpelig og gjort en indsats for vor dejlige forening.
Referent:
Leif Gindesgaard, Phd.
————————————————————————————————————————————————————————-
————————————————————————————————————————————————————————–
Bestyrelsens beretning, generalforsamlingen 20. april 2016
Medlemssituationen i 2015
Jeg vil indlede med at konstatere, at vi fortsat har stabilitet i medlemstallet. Med en lille fremgang sluttede vi 2015 med 289 medlemskaber svarende til ca. 365 enkeltmedlemmer, når vi tæller familiemedlemmerne med.
Aktiviteterne
Mogens Kristensen har i 2015 påtaget sig ansvaret for klubaftenerne. Vi har skruet lidt ned for antallet, så vi nøjes med hver 14. dag, men til gengæld har Mogens så sørget for, at der ind imellem er et på forhånd annonceret emne for klubaftenen – godt bistået af nogle af foreningens andre medlemmer, som har ideer og erfaringer at give videre til deltagerne i klubaftenerne.
Og med den meget aktive gruppe af seniorer og pensionister samt en ligeledes aktiv juniorafdeling er Hadsten Lystfiskeriforening efterhånden kendt som en meget aktiv forening, og vi får faktisk en del medlemmer, som kommer netop på grund af aktiviteterne og i mindre grad på grund af det gode fiskevand, som vi jo også kan byde på.
Vandpleje
Der er ikke lavet egentlige vandplejeaktiviteter i 2015. Vi fik ikke brug for at elektrofiske i Lilleåen, da det lykkedes at skaffe moderfisk nok til Gudenåens Ørredfond ad anden vej via samarbejdet med Dansk Center for Vildlaks. Vi er dog sammen med andre foreninger begyndt at afholde jævnlige møder med Favrskov Kommune om mulighederne for vandløbsforbedringer og gydebankeetableringer.
Lokaler
Med de mange aktiviteter og især mange deltagere i aktiviteterne er vi i den situation, at vores lokaler somme tider er en begrænsning. Vi fik derfor lavet en aftale med Bidstrup Gods om udvidelse af ”Fiskerly”, og vi fik samtidig adgang til et par rum, som vi kan bruge som depot til værktøj, maskiner m.m. Lokalet i Hadsten Erhvervspark er faktisk også i underkanten til især seniorklubben, men her lader det sig ikke gøre at lave om – dog giver vores lejeaftale mulighed for at finde større lokaler fra sommeren 2016, hvilket vi måske kunne overveje.
PR/kommunikation
John Eistrøm har nu helt overtaget arbejdet med hjemmesiden, og det har givet væsentligt mere styr på, hvad der sker bag kulisserne i form af backup, styring af spam-indlæg osv. Og tanken er nu, at en række af de øvrige, der kan have brug for at lægge arrangementer med mere på siden, efterhånden bliver klædt på til dette.
Samtidig har især juniorerne gjort god brug af facebook, og det er noget, vi vil komme til at se mere af. Det er på medier som Facebook, vi skal hente de medlemmer, som foreningen har brug for når økonomien skal hænge sammen.
Fiskeriet i 2015
I 2015 oplevede vi igen en god sæson rent fangstmæssigt. Særligt to fangster skiller sig ud, idet der var tale om vaskeægte laks fanget i Lilleåen, og i en størrelse, som vækker opsigt i et vandløb som Lilleåen. Og videoen af en euforisk Patrick, som får landet en fisk, der er næsten lige så stor som ham selv, har gået landet rundt på Facebook. Jeg vil ikke sige så meget mere om fangsterne nu – det vil John komme tilbage til under Eventuelt.
Vandplaner
I 2015 skulle første omgang vandplaner have været gennemført fuldt ud – det er de som bekendt ikke, og 2. generation af vandplanerne er heller ikke vedtaget endnu. Men når disse kommer, vil fiskene endelig indgå som en vurderingsparameter – hvilket de selvfølgelig skulle have gjort fra starten, men bedre sent end aldrig. For Lilleåen betyder vandplanerne, at en lang række små spærringer bliver fjernet, og at der f.eks. er kommet passage i Rønbækken ved Ådalsvej i Hinnerup og i Norring Møllebæk ved Foldby, hvor der har været spærret i flere hundrede år.
Danmarks Sportsfiskerforbund
I 2015 blev Danmarks Sportsfiskerforbunds bestyrelse færdig med den strategiplan, som udsprang af kongressen i 2014. Strategiplanen lægger retningen for forbundets arbejde de kommende år, men kom allerede under pres, da vi fik et regeringsskifte i sommeren 2015. I bestyrelsen havde vi forudset, at det kunne blive svært, hvis der kom regeringsskifte, og de udmeldinger, som kom inden valget fra bl.a. Venstre og Liberal Alliance, blev til virkelighed. Men vi havde ikke på forhånd regnet med, at vi ville få en regering, der i den grad forlovede sig med organisationen Bæredygtig Landbrug, som det senere skulle vise sig.
Allerede første gang, det lykkedes DSF at få den nye Miljø- og Fødevareminister i tale, stod det klart, at der skulle noget ekstraordinært til. I første omgang fik forbundet afværget, at en række vandløb blev taget ud af vandplanerne, som ministeren ellers lagde op til – men der var stadig alt for mange vandløb, som ville blive ofret for at redde det forgældede danske landbrug – ”de forhadte vandløb”, som ministeren kaldte dem.
Tingene blev jo ikke bedre af, at ministeren simpelt hen byggede sin slagtning af det danske vandmiljø på mangelfulde data og fejlagtige opfattelser af sammenhængen mellem natur, landbrug og klimaeffekter. Bæredygtig Landbrug fik for eksempel lov at skrive store dele af kommissoriet for et ekspertudvalg – selvom deres ”ekspertise” gang på gang er blevet gennemhullet af fagfolk. Også fagfolk fra landbrugets egne rækker.
Centralt i al balleden blev Facebook-gruppen ”Bevar de forhadte vandløb”. Den blev startet af et par af forbundets instruktører, som fik mobiliseret rigtigt mange lystfiskere, men også politikere, naturinteresserede og landmænd, der ikke var enige med Bæredygtigt Landbrug. Og man lod konsulenter og andre repræsentanter for Bæredygtigt Landbrug være med i debatten. For deres argumenter og påståede fakta var simpelt hen så let at rive fra hinanden – hver gang! I DSF havde gruppen adgang til al den nødvendige viden og alle de korrekte fakta, og det hjalp gevaldigt med til, at de politikere, der havde involveret sig, også tog tingene med i Folketinget. Og endelig kom også de forskere, hvis grundmateriale var blevet brugt, på banen – og så var det slut med den minister.
Ikke fordi den nye minister ser ud til at være meget bedre…..
I DSF er det fortsat vigtigt at få forøget medlemstallet. Primært af to grunde: 1. Den politiske tyngde bliver alt andet lige større, jo flere vi er. 2. Økonomien bliver meget lettere at have med at gøre, jo flere vi er – og jo færre vi er, jo dyrere er det. Ikke fordi DSF er dyrt, sammenlignet med andre lignende foreninger. Selv Jægerforbundet, med næsten 4 gange så mange medlemmer, koster det dobbelte af DSF.
I HLF kan vi bryste os af at have en af de foreninger, der bidrager til at fastholde og faktisk også forøge medlemstallet. Vi er mellem de 15 største foreninger i DSF. Desværre er dette ikke tilfældet for mange andre foreninger, og den samlede medlemsudvikling i DSF har derfor nogle år været negativ – i 2015 er det dog stabiliseret. Humlen er stadig, at DSF’s medlemstal aldrig vil blive særligt imponerende, hvis der udelukkende skal satses på, at foreningerne vokser. Der er så mange lystfiskere, der står uden for foreningerne, at der nødvendigvis må satses på at få disse til at støtte forbundet.
Dette blev der for alvor taget hul på på kongressen i marts 2016, hvor en ny medlemsstruktur i DSF blev vedtaget, og hvor de individuelle medlemmer får en ny status i forbundet.
Lilleåsamarbejdet
Lilleåsamarbejdet fylder ikke meget i det daglige, mest fordi det bare kører uden den store mødeaktivitet. I 2015 har vi holdt et enkelt møde, hvor vi har kigget på nogle andre måder at organisere måden, vi har fælles fiskevand på – og så har vi fået alle tidligere økonomiske mellemværender ud af verden.
Formandsmøder – Gudenåforeningerne
I 2015 tog Bjerringbroforeningens nye formand – som også er bosiddende i Hadsten – initiativ til at samle formændene i foreningerne langs den nedre del af Gudenåen for at se, hvad vi i enighed kunne arbejde med på et lidt mere overordnet plan. F.eks. i forhold til de politiske beslutninger som tages – eller burde tages – omkring vores fælles interesse. Tangeværket har naturligt været et af emnerne, men også grødeskæring/vandløbsforvaltning har været på dagsordenen. Og så er der brugt noget energi på en dialog om, hvorvidt formandsmøderne var en god ide, hvilken form og hvilket indhold, de skulle have, samt hvor langt op ad Gudenåen, vi skulle samle formændene. Status lige nu er, at vi forsøger at samle alle foreningernes formænd, og på den måde dække hele det område, som kommunernes Gudenåkomité omfatter. Gudenåkomiteen er kommunernes samarbejdsorgan om vandløbsforvaltning, turisme og naturforvaltning langs Gudenåen.
Afslutning
Jeg vil slutte beretningen med at rette en tak til bestyrelsen og de øvrige foreningsaktive, der er med til at få foreningen til at fungere. Det er vigtigt for at vi overhovedet kan tale om at have en forening – ”Hver især kan vi meget – men sammen kan vi meget mere!”
Siden sidste generalforsamling har Kim Thomsen måttet træde ud af bestyrelsen og er erstattet af Leif Gindesgaard. Kim har efterhånden været med i mange år, og vil også fortsat bidrage til foreningen, blot ikke som bestyrelsesmedlem. Tak for indsatsen til Kim.
Steen Lindkvist