Selv om Lilleåen er et af landets absolut bedste havørredvandløb, kan det godt være en svær og frustrerende opgave at komme i kontakt med fiskene som ny i foreningen. Her et par af mine egne erfaringer mht. spinnefiskeriet som jeg kan stå inde for virker.
Hvornår skal jeg fiske
Hvis man er spinnefisker, kan man sagtens komme i kontakt med de store ørreder i fuldt dagslys, men det kræver, at man gør lidt ud af at færdes forsigtigt og gå efter de områder, hvor der er ro ved vandet.
I dagslys fisker jeg udelukkende opstrøms. Dagslys har den fordel, at du som nybegynder lærer åen meget bedre at kende, hvilket i længden selvfølgelig vil give dig flere fisk. Min største havørred (8 kg) blev fanget i bagende varme midt på dagen så det kan sagtens lade sig gøre.
I juli-august og midten af september fisker jeg målrettet efter havørred, men de siges at være der allerede i maj. Fra slutningen af september lader jeg dem få fred.
Hvad skal jeg fiske med
Når jeg spinnefisker bruger jeg enten blink eller spinner. Hvilken spinner man bruger, er efter min overbevisning ligegyldigt, bare den starter let og går godt, når man fisker opstrøms (ørrederne står ofte langs brinkerne og derfor må den meget gerne starte let).
Jeg bruger kun én slags spinner, som jeg til gengæld ved ret nøjagtigt hvordan opfører sig, så jeg kan spinne den ind lige over bunden. Mepps eller Vibrax er gode bud.
Med hensyn til blink fungerer det godt, hvis blinket er let og har en livlig gang, så det flakser ned gennem vandet. Dette er fint hvis man kommer til et lille dybt hul, som det er svært at nå ned i med spinneren. „Krokodil“ blinket er min favorit men Toby og diverse andre er garanteret ligeså gode. Med hensyn til farvevalg bruger jeg mest blanke agn – nok fordi jeg tror mest på dem (og formentligt derfor har de fungeret bedst for mig).
Hvordan så?
Det er der nok ikke noget entydigt svar på, men jeg fisker mest opstrøms med skråkast til modsatte bred eller op langs med grøderenderne. Af og til afveksler jeg med et langt opstrøms kast når forholdende tillader det. Ofte må man nærmest pendulkaste for at liste spinderen ned i de små huller i grøden – men det betaler sig.
Hvor hulen skal jeg fiske?
I HLF har vi meget fiskevand, og der er fisk overalt. Mest kendt er nok Bidstrup, formentligt nok mest fordi det er let at komme til og ligger nærmest Gudenåen. Eftersom flest fisker her, bliver der sjovt nok også rapporteret om flest fangster herfra.
Efter min mening er åen faktisk meget flottere længere oppe; prøv f.eks. Svejstrup-stykket eller Faurskov-engene. Her er der masser af fisk (både havørreder og bækørreder), et mindre fiskepres og meget flot natur; på Svejstrup-stykket ser man feks ofte isfuglen, rådyr og diverse fugle – sidste år så jeg en odder.
Er du efter bækørreder er det efter min erfaring meget fint langt oppe ad åen. Der er utroligt mange standpladser på det meste af strækningen fra Kollerup opstrøms Hadsten og helt ned til Laurbjerg (og mange holder fisk en stor del af sæsonen). Det giver faktisk ikke nogen mening at forsøge at udpege nogle bestemte men generelt skal man huske på at havørreden ( og i særdeles den store bækørred) er meget sky fisk der gerne vil trykke sig i dybden og have tag over hovedet.
Jeg fanger alligevel ikke noget!
Tro kan virkelig flytte bjerge når det gælder lystfiskeri. Hvis man satte sig ned og talte det op ville timetallet pr. havørred nok ikke helt kunne forsvare denne hobby.
Hvis du ikke rigtigt kan få hul på bylden er du meget velkommen til at kontakte os i bestyrelsen; vi vil gerne hjælpe med at vise dig nogle af de gode steder. I øvrigt er klubaftenerne og arbejdsdagene oplagte steder at få små tips.
Du vil i øvrigt nok opleve myriader af mindre bækørreder; husk at passe på dem ( evt modhageløse kroge) da Lilleåens ørredbestand stort set er selvreproducerende og afhængig af at vi passer godt på den.
Knæk og bræk.
Lars Skov